poleg dramatičnega vojaškega napada ZDA, v katerem je bil ubit vodja ISIS Bagdadi

2019-10-28 08:34

Kako se je racija odvijala





Washington (CNN)Predsednik Donald Trump napovedal v nedeljo zjutraj v televizijskem nagovoruv Beli hiši, da je"svetovni teroristični voditelj številka ena"je mrtev.

Vodja ISIS Abu Bakr al Bagdadi "se je razstrelil"ko so ga ameriške sile stisnile v kot, ki so izvedle drzen dvourni nočni napad na njegovo posestvo v severni Siriji, je dejal Trump in zagotovil podrobno poročilo o misiji.
"Sinoči je bil velik večer za Združene države in za svet. Brutalni morilec, tisti, ki je povzročil toliko gorja in smrti, je bil nasilno odstranjen,"je dodal.
    Bagdadijeva smrt pomeni konec dolgoletnega iskanja enega najbolj iskanih teroristov na svetu in človeka, ki je leta 2014 razglasil tako imenovani islamski kalifat v Iraku in Siriji.
    To je bila najpomembnejša objava smrti terorističnega voditelja, odkar je predsednik Barack Obama razkril vodjo Al Kaide Osama bin Laden maja 2011 so ga ubili ameriški mornariški tjulnji v dramatičnem poznonočnem nagovoru.
    "To je uničujoč udarec. To ni samo njihov vodja, je njihov ustanovitelj. Bil je navdihujoč vodja v mnogih pogledih. Leta 2014 je ustanovil ISIS, pripeljal je do vzpostavitve fizičnega kalifata po vsej regiji, zato je to velik udarec zanje,"Obrambni minister Mark Esper povedal Jake Tapper v nedeljo na CNN"Stanje Unije."

    Kako se je racija odvijala

    Tajna operacija se je začela okoli 17. ure. v soboto zvečer, ko je osem helikopterjev z ekipami elitnih ameriških enot, vključno z operaterji Delta Force, letelo natanko eno uro in deset minut"zelo, zelo nevarno ozemlje"proti spojini, po Trumpovih besedah. V misiji so sodelovala tudi številna druga ameriška letala in ladje.
    Po navedbah ameriškega uradnika so nekatere ameriške sile izvirale z različnih lokacij v Iraku.
    "Leteli smo zelo, zelo nizko in zelo, zelo hitro. To je bil zelo nevaren del misije. Tudi vstopanje in izstopanje. Enakopravni. Želeli smo enako -- ubrali smo enako pot,"Trump je povedal novinarjem v nedeljo, medtem ko je zagotovil podrobno poročilo o tajni misiji.
    Med prevozom so helikopterje srečali z lokalnim streljanjem. Ameriška letala so vrnila ogenj in odpravila grožnjo, je dejal Trump.
    Po prihodu v kompleks so ameriške enote prebile zid, da bi se izognile vhodu z minami in takrat"ves pekel se je začel,"je dodal predsednik.
    Med čiščenjem kompleksa so ameriške sile ubile a"veliko število"borcev ISIS med strelskim spopadom brez žrtev, pravi Trump.
    Najmanj dva borca ​​ISIS-a so ujeli, 11 otrok pa so prijeli v pripor. Med operacijo sta bili ubiti dve Bagdadijevi ženi, njuni samomorilski jopiči pa so ostali neeksplodirani.
    Nazadnje se je Bagdadi, ki je prav tako nosil samomorilski jopič, zatekel v"slepa ulica"tunel s tremi otroki.
    "Prišel je do konca tunela, ko so ga naši psi lovili. Vžgal je svoj jopič in pri tem ubil sebe in tri otroke. Eksplozija je pohabila njegovo telo. Poleg tega se je vdrl predor,"je dejal Trump.
    Začeli so se testi DNK, ki so pozitivno potrdili Bagdadijevo identiteto"približno 15 minut po smrti"in ameriške ekipe na terenu"vrnili dele telesa nazaj,"viri so povedali za CNN.
    Predsednik je še dejal, da so ameriške sile pridobile"zelo občutljivo gradivo in informacije iz napada, ki imajo veliko opraviti z ISIS-om -- izvor, prihodnji načrti, stvari, ki si jih zelo želimo."
    "Racija je bila uspešna. Svoje čete smo potegnili ven. Imeli smo dve manjši žrtvi, dve lažji poškodbi naših vojakov, a zelo uspešen, brezhiben napad,"Esper je povedal Jakeu Tapperju za CNN v nedeljo.

    Kako so našli Bagdadija

    Medtem ko je vojaška operacija potekala v samo dveh urah v soboto zvečer, je bil Bagdadi pod nadzorom nekaj tednov, je Trump povedal novinarjem in dodal, da so bile dve do tri načrtovane misije odpovedane, preden se je začela uspešna.
    Mazloum Abdi, vrhovni poveljnik kurdskih sil v Siriji, je v tvitu dejal, da so se obveščevalne operacije, ki so privedle do ameriškega vojaškega napada v Siriji, v katerem je bil ubit Bagdadi, začele pred petimi meseci.
    Cia je končno našla Bagdadija in te obveščevalne podatke delila z ministrstvom za obrambo, so viri povedali za CNN.
    Trump in podpredsednik Mike Pence sta bila obveščena o Bagdadijevi možni lokaciji"v začetku tedna"in v četrtek povedal, da obstaja velika verjetnost, da je v kompleksu.
    Takrat je predsednik ukazal vojaškim poveljnikom, naj začnejo pripravljati posebne možnosti, ki so bile po Penceovih besedah ​​predstavljene v petek.
    Obrambni minister Mark Esper: Bagdadijeva smrt je "uničujoč udarec" za ISIS
    "Nekaj ​​malega smo vedeli, kam gre, kam je namenjen. Imeli smo zelo dobre informacije, da gre na drugo lokacijo. Ni šel. Dva ali trije poskusi so bili preklicani, ker se je odločil, da si bo premislil, nenehno spreminjal svoje mnenje. In končno smo videli, da je bil tukaj, držan tukaj,"je dejal Trump.
    "To je bil tisti, za katerega smo vedeli, da je tam, in nikoli ne moreš biti 100-odstotno prepričan, ker to temeljiš bolj na tehnologiji kot na čemer koli drugem. Toda mislili smo, da je tam, potem pa smo dobili potrditev,"je dodal.
    V nedeljskem intervjuju za ABC je Esper ponudil tudi dodatne podrobnosti v zvezi s časovnico odločanja.
    "No, zvezde so se začele vrstiti že pred časom in v zadnjih nekaj tednih -- tednu ali več, so operativne sile, ki bi -- kar je bila ena od več možnosti, ki jih ima na voljo predsednik, začele vaditi in vaditi ter delati, kar bi želele narediti na cilju,"rekel je.
    "In šele v četrtek in nato v petek je predsednik izbral svojo možnost in nam dal zeleno luč, da nadaljujemo, kot smo storili včeraj,"je dodal Esper.
    Toda odločitev o nadaljevanju misije ni bila sprejeta do sobote zjutraj, ko je Bela hiša prejela uporabne obveščevalne podatke, je dejal Pence.
    Svetovalec Bele hiše za nacionalno varnost Robert O'Brien je v nedeljo dejal, da je ameriška vojaška operacija dobila ime po ameriški Kayla Mueller ki ga je ISIS držal za talca in ubil leta 2015.


    Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)
    state